fredag 9. januar 2009

Etikk!

Hva er etikk?
Etikk, morallære, er læren om rett og galt. Etikk setter normer og prinsipper for riktig handling. Sier man at noe er ”uetisk” eller ”umoralsk” mener man at det er i strid med visse moralnormer.
Alle samfunn har sine moralnormer. Disse normene varierer fra samfunn til samfunn og de kan variere over tid. Handlinger som godtas i et samfunn kan være ulikt fra et annet. F.eks. er bruk av alkohol akseptert i noen samfunn og ikke i andre.
Det er også moralnormer som er identiske over hele verden- for eksempel forbud mot drap og tyveri.
Konsekvensetikk- Du får dårlig samvittighet om du har gjort noe du ikke skal. For eksempel tatt penger av noen.
Pliktetikk- Da vet du at det du gjør er galt og det er din plikt å levere lommeboka.

Et typisk etisk dilemma er f.eks. hvis du som lege blir spurt av en meget nær slektning om du kan hjelpe han med å dø fordi han er så syk så han ikke orker smertene. Hva svarer du da? Denne
situasjonen tror jeg legen finner uhyre vanskelig, og det er det jo også. Han vil ikke at hans nære slektning skal dø, men samtidig er det for det beste ettersom han sliter med enorme smerter. Men hva hvis legen hjelper denne slektningen med å dø, hva slags konsekvenser blir det for han i ettertid? For det første må legen leve med dette hele livet og ha dette på samvittigheten. For det andre bryter han loven, for dette blir på en måte et drap? Legen har jo ikke lov å ende livet til denne slektningen, for drap er forbudt. Han kan bli stilt opp for retten og sannsynligvis bli dømt for drap. Han kan forklare situasjonen for dommer og jury og kanskje få begrenset noe av soningstiden, men han vil allikevel havne i fengsel. Denne slektningen må tenke seg godt om før han spør legen om dette, fordi om han får det som han vil, så går det utover legen og har en stor betydning for hans videre livssituasjon. Så blir det riktig av slektningen å spørre et menneske- en lege- om en så stor ting?
Det er mange spørsmål rundt et sånt dilemma og man har vel egentlig ikke et fasitsvar på dette, for det er annerledes fra person til person. Om jeg hadde vært lege og jeg hadde havnet i en sånn situasjon, så aner jeg ikke hva jeg skulle gjort. Det blir for vanskelig å sette seg inn i situasjonen rett og slett.

Ingen kommentarer: